1920
»Sosialidemokraattinen aikakauslehti» oli vuonna 1920 ilmestynyt sosialistinen teoreettis-poliittinen aikakauslehti, jota julkaisi Suomen sosialidemokraattinen puolue SDP. Lehden ensimmäisessä numerossa julkaistun julistuksen mukaan »tehtävänä on täyttää se maamme luokkatietoisen työväen monivuotinen toivomus, että silläkin olisi oma tieteellinen aikakauslehti, jommoisia ulkomaiden veljespuolueilla jo enimmäkseen on».
»Meidän aikanamme, jolloin työväen vapaustaistelu yhä lähenee päämääräänsä, on sosialistiseen teoriaan perustuva selvä menettelytapa entistä välttämättömämpi. Tähän katsoen onkin aikakausiehtemme kohdistava erityistä huomiota menettelytapakysymysten selvittelyyn, muun muassa sosialisoimiskysymykseen, mikä nyt on jo astunut päiväjärjestykseen. Kunnallisen elämän nyt avauduttua työväelle on siihen kuuluvain kysymysten pohdinta niinikään käynyt entistä tärkeämmäksi, ja on lehtemme sentähden pyrkivä, niitä valaisemaan, tekemään niistä selkoa työväelle ja kunnallisille luottamushenkilöille.» (N:o 1.)
Lehteä ilmestyi 24 numeroa, ja sen toimitukseen kuuluivat K. H. Wiik (vastaava), J. W. Keto ja Väinö Voionmaa. Lehden toimitus koostui henkilöistä, jotka suhtautuivat arvostelevasti bolshevikkien Venäjällä johtamaan vallankumoukseen ja sen käyttämiin menetelmiin; heidän näkemyksensä mukaan ne merkitsivät poikkeamista johdonmukaiselta marxilaiselta luokkataistelulinjalta, joka edellytti mm. että historiallisten kehitysvaiheiden ylitse ei voi hypätä mielivaltaisesti. Lehdessä bolshevismia verrattiin bakuninismiin, ja pääkirjoituksissa sekä useissa artikkeleissa kannatettiin vanhassa II internationaalissa vallinnutta »keskustalaista» linjaa, joka 1920-luvulta eteenpäin edusti sosialidemokratian vasenta laitaa. Ulkomaisista teoreetikoista viitattiin hyväksyvästi etenkin Karl Kautskyyn ja Otto Baueriin, joista ensinmainittua lehti piti edelleen »marxilaisen sosialidemokratian etevimpänä edustajana».
Rauha Neuvosto-Venäjän kanssa oli tärkeänä tavoitteena, vaikkei bolshevikkien menetelmiä hyväksyttykään. Myöhemmin toisen maailmansodan aikana lehden toimituskunnasta Wiik lukeutui SDP:n sotaa vastustavien kansanedustajien muodostamaan »kuutosten» ryhmään sekä Keto ja Voionmaa SDP:n rauhanoppositioon. Sodan jälkeen Wiik ja Keto siirtyivät SDP:stä SKDL:ään.
Ensimmäisen numeron pääkirjoituksessa tavoitteiksi asetettiin mm. kansanvaltaisen kehityksen edistäminen.
»Suuret, mullistavat maailmantapaukset olivat tosin riistäneet kotimaiselta taantumukseltamme sen ulkomaisen suojan, jonka turvissa se oli kasvanut voimakkaaksi. Mutta tämä taantumus oli jo ehtinyt siksi vahvasti juurtua Suomenkin maaperään, ettei se välittömästi vieraan tukensa menetettyään kaatunut. Toiselta puolen oli työväenluokkamme vielä miltei järjestymätön, ja sen verta vuoti kansalalaissodan lyömistä tuhansista haavoista. Mutta se ymmärsi valppaasti käyttää hyväkseen sitä seikkaa, että porvaristonkin eräiden osien edut vaativat vissiä laillista järjestystä ja kansanvaltaisuutta. Samalla kuin olojen pakotuksesta varsinaisten taantumuksellisten ainesten valta-asema yhteiskunnan kukkuloilla heikkeni, onnistui puolueemme valloittamaan työväelle takaisin edes jonkinlaista oikeusturvaa, varsinkin senjälkeen kuin työväki 'sosialistilain' lakattua olemasta voimassa sai mahdollisuuden paikallisten järjestöjensä avulla puolustaa etujaan.» (N:o 1.)
Teoreettisemmalla tasolla lehden suunta linjattiin näin:
»Historiallisen tehtävänsä täyttämisessä ei työväellä ole ainoatakaan liittolaista. Ainoastaan itsenäinen, selvä luokkapolitiikka voi viedä perille. Toimintamme keskipisteenä on siis pysyvä joukkojen jatkuva kasvattaminen puhtaasti sosialidemokraattisessa hengessä. Äskeinen puoluekokouksemme onkin vetänyt ne suuntaviivat, joita myöten meidän on toimittava. Se on teroittanut selvän marxilaisen luokkataistelupolitiikan välttämättömyyttä varoittaen sosialidemokratialle vieraista harhaluuloista, levitettäköön niitä miltä taholta tahansa. Se on julistanut kansainvälisen solidarisuuden välttämättömyyttä, mutta samalla kehoittanut rakentamaan toimintamme lähinnä oman maamme olojen pohjalle sekä omia voimiamme vastaavalle kannalle.» (N:o 1.)
Lehteä julkaistiin vain vuoden 1920 ajan. Joulukuun numerossa lehden toimitus ilmoitti:
»Aikakauslehtemme tämän vuoden viimeisen numeron mukana kuolee Suomen Sos.-dem. Puolueen tieteellinen julkaisu ainakin toistaiseksi. Kuten puoluetovereille jo lienee tunnettua, ei puolueemme katsonut voivansa edelleen kustantaa, riittämättömän kannatuksen puutteessa, nykyoloissa verraten kalliiksi käypää tieteellistä äänenkannattajaansa. Tämä on sitäkin valitettavampaa, kun työväenluokkamme nykyisenä rikkinäisyyden ja hajoittavien voimien temmellysaikana kaipaisi kipeämmin kuin koskaan ennen sellaista tietopuolista tienviittaa, jona vain tieteellinen sosialidemokraattinen julkaisu voi sille olla.» (N:o 23-24.)
»Sosialidemokraattisen aikakauslehden» sisällysluettelot sekä lehtikohtaisesti että aihepiireittäin lajiteltuna.
Lehtien skannatut, tekstihaettavat pdf-versiot ovat luettavissa myös kansalliskirjaston sivuilla.
- Tammikuun 15 p. 1920, n:o 1
- Matkalle lähtiessämme.
- V. Voionmaa: Parlamentarismin mahdollisuudet ja muodot Suomessa.
- Carl Lindhagen: Rauha Venäjä kanssa.
- J. W. Keto: Teollisuuden kansanvaltaistuttamispyrkimykset.
- Katsauksia: Reunavaltioiden neuvottelukokous Helsingissä, kirj. Vaa. — Maamme taloudellinen asema, kirj. K. — Tarton aselepo ja Versaillesin rauha, kirj. N. L., y. m.
- Tammikuun 31 p. 1920, n:o 2
- Helsingin neuvottelukokous.
- J. V. Keto: Proletariaatin diktatuuri.
- Rieti Itkonen: Tehtävämme kunnallisessa luokkataistelussa.
- Svante Lehtonen: Ammatillinen liikkeemme jälleen nousemassa.
- Hj. Eklund: Työväen valistustyö.
- Katsauksia: Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen 10:s edustajakokous, kirj. K. W. — Puoluetoimintamme nykyisin, kirj. M. Ampuja. — Uusia käänteitä liittolaisvaltain politiikassa, kirj. N. L. — Skandinaavinen työväenkongressi, kirj. K. W.
- Helmikuun 15 p. 1920, n:o 3
- Päivän suuri kysymys.
- K. Harvala: Vuokramiesten itsenäistymisen vaikutus maaseudun työoloihin.
- Rieti Itkonen: Ääriviivoja verotuksen eri muodoista ja kehityksestä.
- Karl H. Wiik: Historian toistuessa.
- Homunculus: Nevosto-Venäjän valtiomuodon pääpiirteet.
- Katsauksia: Tasavalta esitteleiksen, kirj. Vaa. — Keinotteluista, kirj. V. H. — Suomen työväki urheilemassa, kirj. V. J. K., y. m.
- Helmikuun 29 p. 1920, n:o 4
- Uusi puolue.
- Olavi Puro: Miltä Suomen valtion taloudellinen tulevaisuus näyttää? I.
- Wl. Tukalevskij: Venäjän osuustoimintaliike. I.
- Otto Jenssen: Karl Liebknecht.
- Karl Lindhagen: Uutta politiikkaa vanhojen totuuksien pohjalla. I.
- Katsauksia: Eduskuntatyö 1919 v:n valtiopäivillä. I., kirj. K. W. — Edistysmielinen osuuskauppaliike v:na 1919, kirj. P. R. — Norjan sosialistien vaalitappio, kirj. R. I. — Kommunistit Venäjän työväen keskuudessa, kirj. K. — Ranskan ammatillisesti järjestynyt työväki ja Venäjän kysymys, kirj. K. W. — Eräitä maailmanhistoriallisia tapahtumia helmikuulla, kirj. N. L. y.m.
- Maaliskuun 15 p. 1920, n:o 5
- Rauhan lähestyessä.
- Karl Kautsky: Vallankumouksellisen hengen heikkeneminen.
- Rieti Itkonen: Kunnallisvaalien jälkeen.
- Wl. Tukalevskij: Venäjän osuustoimintaliike. II.
- Katsauksia: Eduskuntatyö 1919 v:n valtiopäivillä. II., kirj. K. W. — Sotaorvot, kirj. Vaa. — Suomen teollisuus ja Venäjän markkinat, kirj. K. W. — Mallikelpoista järjestäytymistä Tshekkoslovakian saksalaisten keskuudessa, kirj. K. W.
- Maaliskuun 31 p. 1920, n:o 6
- Vastavallankumousyritys Saksassa.
- M. Martna: Tarton rauha ja Viron sosialidemokratia.
- A. Aalto: Ammattiyhdistysliike ja sen eri virtaukset.
- Olavi Puro: Miltä Suomen valtion taloudellinen tulevaisuus näyttää? II.
- Katsauksia: Kansainvälinen taloudellinen tilanne, kirj. K. W. — Strassburgin puoluekokous, kirj. N. L. — Suurpoliittisia tapahtumia maaliskuulla: Lontoon konferenssin julistus. — Monarkistikapina Saksassa, kirj. N. L. — Jos Saksa joutuisi saarretuksi. — Kohtalokas kuukausi y. m.
- Huhtikuun 30 p. 1920, n:o 7–8
- Työväenluokka ihmiskunnan vapauttajana.
- Väinö Voionmaa: Maailmanvallankumous.
- J. W. Keto: Marxilaisuus ja maailmansodan syyt.
- J. Helo: Omaisuus- ja työtulojen verottaminen.
- Sven Backlund: Ranskan syndikalistinen liike.
- Karl H. Wiik: Venäjän sosialivallankumoukselliset ja kansojen itsemääräämisoikeus.
- Vaa: Suur-Suomen murhenäytelmä ja Karjalan kysymys.
- K. W—k: Elintarvehinnat ennen ja nyt.
- R. I—n: Kunnallinen vanhuus- ja äitiysvakuutus Norjassa.
- N. L—n: Valtio kaappausyritys Tanskassa.
- Toukokuun 15 p. 1920, n:o 9
- »Suomen Sosialistinen Työväenpuolue».
- J. Ailio: Koulu yhteiskunnan vaatimusten kannalta.
- K. Hämäläinen: Mitä tietä sosialismiin? (Jaurès'in mielipide asiasta.) I.
- Katsauksia: Välikysymysoikeus ja hallituskysymys, kirj. Vaa. — Saksan taloudellinen rappeutuminen — missä pelastus? kirj. K. W.. — Tapahtumat ulkomailla: Liittolaisvallat ja Saksa. — Englannin maailmanpolitiikan uusin saavutus. — Puolan hyökkäys, kirj. J. W. K. — Toinen ja kolmas Internationale. — Kunnallinen äänioikeus Belgian naisille. — Boris Kritshewskij ✝.
- Toukokuun 31 p. 1920, n:o 10
- Hallituskysymyksen uusin vaihe.
- K. E. Primus-Nyman: Suuntavirtauksia Englannin työväenliikkeessä.
- Jean Boldt: Rauhanpyrkimyksiä.
- K. Hämäläinen: Mitä tietä sosialismiin? (Jaurès'in mielipide asiasta.) II.
- Katsauksia: Demokratia ja neuvostodiktatuuri, kirj. N. L.. — Viimeisten kunnallisvaaliemme tulokset, kirj. R. I. — Belgian työväenliike, kirj. Sven Backlund. — Norjan työväen saavutukset kunnallisvaaleissa vv. 1913, 1916 ja 1919, kirj. R. I. — Neuvosto-Venäjän raha-asiat, kirj. K. W. — Miksi Ranskan vallassaolijat harrastavat Venäjän »uudelleenpystyttämistä»? — Belgian Työväen Sivistysliitto.
- Kesäkuun 24 p. 1920, n:o 11–12
- Keskustan julistuksen johdosta.
- J. Helo: Laki tulo- ja omaisuusverosta.
- Sv. Lehtonen: Ammatillisen liikkeemme nykyinen vaihe.
- R. Itkonen: Kunnallisten lautakuntien jättäminen porvarien käsiin.
- J. W. Keto: Proletariaatin diktatuurin edellytykset Venäjällä.
- Aino Malmberg: Marion Phillips.
- K. Hämäläinen: Mitä tietä sosialismiin? (Jaurès'n mielipide asiasta.) II.
- Katsauksia: Sosialidemokraattisen naisiiikkeemme työmaalta, kirj. L. E. — Saksan taloudellinen asema, kirj. N. L. — Työläisten elintaso Venäjällä, kirj. Homunculus. — Erään sosialistisen tasavallan loppu, kirj. K. W.. — Sveitsin sosialistien kunnallispolitiikka, kirj. R. I. — Ranskan sosialistinen puolue, kirj. K. W.. — Puoluesuhteet Saksan eri valtioiden eduskunnissa, kirj. Hj. E. — Saksan valtiopäivävaalit, kirj. N. L. — Unkarin rauhansopimus, kirj. N. L. — Politiikkaa kuvissa y. m.
- Heinäkuun 31 p. 1920, n:o 13–14
- Tuleeko Tartosta mitään?
- Väinö Voionmaa: Valtion rappio.
- Rieti Itkonen: Työväen edustajain tehtävät kunnallisverotuksessa.
- M. Martna: Uudet valtiot. I.
- Olavi Puro: Miltä Suomen valtion taloudellinen tulevaisuus näyttää? III.
- Hj. Eklund: Immanuel Kant jumala-käsitteen arvostelijana. I.
- Maksim Gorjkij: Pikkuporvaristo ja vallankumous.
- Katsauksia: Puolueäänestyksen tulokset. — Talouskysymys Venäjän kommunistipuolueen IX. kongressissa. I., kirj. Homunculus — Suomen osuuskauppaliike 20-vuotias, kirj. L. E. — Pietarin neuvostovaalit, kirj. Nik. Jordanskij. — Suomen Metalliteollisuustyöntekijäin Liiton viime vuosien vaiheet, kirj. Sv. L—n. — Spaan konferenssi, kirj. J. W. K. — Puolan sota, kirj. J. W. K. — Elantokustannukset Saksassa. Y. m.
- Elokuun 31 p. 1920, n:o 15–16
- Toinen, kolmas ja neljäs Internationale.
- Olavi Puro: Lainavarojen käyttö ja hankinta valtiotaloudessa.
- M. Martna: Uudet valtiot. II. Itämeren neutralisoiminen.
- Hj. Eklund: Immanuel Kant jumala-käsitteen arvostelijana. II.
- Nik. Jordanskij: Taloudellisen kehityksen kiertämätön laki.
- Karl Kautsky: Neuvostotasavallan tulevaisuustoiveet.
- Lyyli Eronen: Olli Mala. In memoriam.
- Henriette Roland-Holst: Proletaarisen vallankumouksen edellytykset Venäjällä.
- Katsauksia: Valuuttakysymyksen kansainvälinen järjestäminen, kirj. P. R. — Urakkatyö vai tuntipalkka ? kirj. K. W. — Suomen Ammattijärjestön jäsenluku 2:n vuosineljänneksen lopussa. — Työväenkysymys Venäjällä, kirj. Nik. Jordanskij. — Puolan sota ja yleiseurooppalainen pulma (Puolan sotanäyttämön kartta), kirj. N. L. — Politiikkaa kuvissa.
- Syyskuun 15 p. 1920, n:o 17
- Z. Camélinat 80-vuotias.
- J. W. Keto: Marx ja neuvostojärjestelmä.
- Rieti Itkonen: Tärkeä kunnallispoliittinen kuukausi.
- Otto Jenssen : Bolshevismi, sosialidemokratia ja Internationale. I.
- Mihkel Martna 60-vuotias.
- Neuvostovallan julistuskirja Itä-Karjalan kansalle.
- L. O. Frossard: »Punaiset junat» Neuvosto-Venäjällä.
- K. W.: Aleksander Shljapnikow.
- Jacques Sadoul Amerikan työläisille.
- Syyskuun 30 p. 1920, n:o 18
- Eduskunnan kokoontuessa.
- Nik. Jordanskij: Kommunismin uudet polut. I.
- Hj. Eklund: Immanuel Kant jumala-käsitteen arvostelijana. III.
- 80-vuotiaan kommunardin tervehdys Suomen Sos.-dem. Puolueelle.
- Kommunistiseen Internationaleen liittymisen ehdot.
- K. W.: Moskovan ehdot ja Euroopan työväki.
- N. L.: Tanskan kansankäräjäin vaalit,
- K. W.: Maatyöläiset järjestäytyvät kansainvälisesti.
- K. W.: Kommunismi ja sotilaskysymys.
- Lokakuun 31 p. 1920, n:o 19–20
- Taloudellinen neuvottelukunta.
- Tarton rauha. (Mitä rauhansopimus sisältää?)
- E. Huttunen: Näkökohtia asuntokysymyksestä.
- Rieti Itkonen: Työväen kirjallisuuden levittäminen.
- Otto Jenssen: Bolshevismi, sosialidemokratia ja Internationale. II.
- Nik. Jordanskij: Kommunismin uudet polut. II.
- A. Aalto: Ammattiyhdistysliikkeen hajoitusyritykset.
- Kommunistinen Internationale ja ammattiyhdistysliike.
- N. J.: Venäjän kultavaraston kohtalo.
- Homunculus: Talouskysymys Venäjän kommunistipuolueen IX kongressissa.
- N. L.: Ruotsin toisen kamarin vaalit.
- Tietoja eri aloilta.
- Marraskuun 30 p. 1920, n:o 21–22
- Oppivelvollisuus.
- J. Peräläinen: Friedrich Engels proletariaatin filosofina.
- J. W. Keto: Menettelytapa sosialismin toteuttamisessa.
- Niilo Lahtinen: Bakunismi ja bolshevismi. I.
- Karl H. Wiik: Hjalmar Branting.
- Svante Lehtonen: Kuvaamataide ja työväen taideaisti.
- Rieti Itkonen: Joulukuun kunnanvaltuustokokoukset.
- R. L.: Kaksi kunnallispoliittista keskuselintä tekeillä.
- Oskar Thorsing: Ranskan ammattiyhdistyskongressi Orléansissa.
- Englannin maailmanvalta.
- Kommunistisen Internationalen säännöt.
- Joulukuun 31 p. 1920, n:o 23–24
- Vuoden vaihteessa.
- Otto Jenssen: Moskovan synnyttämä sielullinen tila.
- J. W. Keto: Osuuskauppajärjestöt sosialisoimiseliminä.
- Julius Ailio: Eläväin kuvain yhteiskunnallistuttamisesta.
- Niilo Lahtinen: Bakunismi ja bolshevismi. II.
- Emil E. Raearo: Maalaiskuntain asutustoiminnasta.
- E. Huttunen: Näkökohtia asuntokysymyksestä. II.
- Allan Vougt: Espanjan työväenliike.
- Aino Malmberg: Bernard Shaw ja nykyajan Englanti.
- Karl H. Wiik: Viron maareformi.
- R. I.: Kunnallistuttamiskysymys Saksassa.
- Julius Braunthal: Itävallan sosialidemokratian puolue päivät.
- Kommunistinen Internationale ja parlamentarismi.
- Gustav Möller: Sosialisoimiskysymyksiä.
- Itävallan eduskuntavaalit.
- I. Sisäpoliittisia kysymyksiä
- Matkalle lähtiessämme
- Väinö Voionmaa: Parlamentarismin mahdollisuudet ja muodot Suomessa
- Päivän suuri kysymys
- Rauhan lähestyessä
- Vaa: Suur-Suomen murhenäytelmä ja Karjalan kysymys
- Vaa: Välikysymysoikeus ja hallituskysymys
- Hallituskysymyksen uusin vaihe
- Tuleeko Tartosta mitään
- Väinö Voionmaa: Valtion rappio
- Eduskunnan kokoontuessa
- Taloudellinen neuvottelukunta
- Oppivelvollisuus
- Vuoden vaihteessa
- II. Lainsäädäntö, kunnallis- ja talouspolitiikka
- K.: Maamme taloudellinen asema
- K. Harvala: Vuokramiesten itsenäistymisen vaikutus maaseudun työoloihin
- Rieti Itkonen: Ääriviivoja verotuksen eri muodoista ja kehityksestä
- V. H.: Keinottelulaki
- Olavi Puro: Miltä Suomen valtion taloudellinen tulevaisuus näyttää?
- Wl. Tukalevskij: Venäjän osuustoimintaliike.
- K. W.: Eduskuntatyö v. 1919 valtiopäivillä.
- P. R.: Edistysmielinen osuuskauppaliike vuonna 1919
- Rieti Itkonen: Kunnallisvaalien jälkeen
- Vaa: Sotaorvot
- K. W.: Suomen teollisuus ja Venäjän markkinat
- K. W.: Kansainvälinen taloudellinen tilanne
- J. Helo: Omaisuus- ja työtulojen verottaminen
- K. W.: Elintarvehinnat ennen ja nyt
- R. I–n: Kunnallinen vanhuus- ja äitiysvakuutus Norjassa
- K. W.: Saksan taloudellinen rappeutuminen — missä pelastus?
- R. I.: Viimeisten kunnallisvaaliemme tulokset
- K. W..: Neuvosto-Venäjän raha-asiat
- J. Helo: Laki tulo- ja omaisuusverosta
- Rieti Itkonen: Kunnallisten lautakuntien jättäminen porvarien käsiin
- N. L.: Saksan taloudellinen asema
- Homunculus: Työläisten elintaso Venäjällä
- R. I.: Sveitsin sosialistien kunnallispolitiikka
- Rieti Itkonen: Työväen edustajain tehtävät kunnallisverotuksessa
- Homunculus: Talouskysymys Venäjän kommunistipuolueen IX. kongressissa
- L. E.: Suomen osuuskauppaliike 20-vuotias
- Olavi Puro: Lainavarojen käyttö ja hankinta valtiotaloudessa
- Nik. Jordanskij: Taloudellisen kehityksen kiertämätön laki
- P. R.: Valuuttakysymyksen kansainvälinen järjestäminen
- K. W.: Urakkatyö vai tuntipalkka
- Rieti Itkonen: Tärkeä kunnallispoliittinen kuukausi
- E. Huttunen: Näkökohtia asuntokysymyksestä
- N. J.: Venäjän kultavaraston kohtalo
- Rieti Itkonen: Joulukuun kunnanvaltuustokokoukset
- R. I.: Kaksi kunnallispoliittista keskuselintä tekeillä
- Emil E. Raearo: Maalaiskuntain asutustoiminnasta
- Karl H. Wiik: Viron maareformi
- R. I.: Kunnallistuttamiskysymys Saksassa
- III. Sosialisminteoria, historia ja filosofia
- J. W. Keto: Teollisuuden kansanvaltaistuttamispyrkimykset
- J. W. Keto: Proletariaatin diktatuuri
- Karl H. Wiik: Historian toistuessa
- Homunculus: Neuvosto-Venäjän valtiomuodon pääpiirteet
- Otto Jenssen: Karl Liebknecht
- Carl Lindhagen: Uutta politiikkaa vanhojen totuuksien pohjalla
- Karl Kautsky: Vallankumouksellisen hengen heikkeneminen
- Työväenluokka ihmiskunnan vapauttajana
- Väinö Voionmaa: Maailmanvallankumous
- J. W. Keto: Marxilaisuus ja maailmansodan syyt
- Karl H. Wiik: Venäjän sosialivallankumoukselliset ja kansojen itsemääräämisoikeus
- K. Hämäläinen: Mitä tietä sosialismiin? (Jaurès'in mielipide asiasta)
- Jean Boldt: Rauhanpyrkimyksiä
- N. L.: Demokratia ja neuvostodiktatuuri
- J. W. Keto: Proletariaatin diktatuurin edellytykset Venäjällä
- Hj. Eklund: Immanuel Kant jumala-käsitteen arvostelijana
- Maksim Gorjgij: Pikkuporvaristo ja vallankumous
- Karl Kautsky: Neuvostovallan tulevaisuustoiveet
- Henriette Roland-Holst: Proletaarisen vallankumouksen edellytykset Venäjällä
- Z. Camélinat 80-vuotias
- J. W. Keto: Marx ja neuvostojärjestelmä
- Otto Jenssen: Bolshevismi, sosialidemokratia ja Internationale
- Mihkel Martna 60-vuotias
- K. W.: Aleksander Shljapnikow
- Nik. Jordanskij: Kommunismin uudet polut
- Kommunistiseen Internationaleen liittymisen ehdot
- K. W.: Kommunismi ja sotilaskysymys
- Kommunistinen Internationale ja ammattiyhdistysliike
- J. Peräläinen: Friedrich Engels proletariaatin filosofina
- J. W. Keto: Menettelytapa sosialismin toteuttamisessa
- Niilo Lahtinen: Bakunismi ja bolshevismi
- Karl H. Wiik: Hjalmar Branting
- Kommunistisen Internationalen säännöt
- Otto Jenssen: Moskovan synnyttämä sielullinen tila
- J. W. Keto: Osuuskauppajärjestöt sosialisoimiseliminä
- Kommunistinen Internationale ja parlamentarismi
- Gustav Möller: Sosialisoimiskysymyksiä
- IV. Työväenliike meillä ja muualla
- Ranskan edustajakamarivaalit ja sosialistinen puolue
- Internationalekysymys
- Svante Lehtonen: Ammatillinen liikkeemme jälleen nousemassa
- K. W.: Suomen Sos.-dem. Puolueen 10:s edustajakokous
- M. Ampuja: Puoluetoimintamme nykyisin
- K. W.: Skandinaavilainen työväenkongressi
- Uusi puolue
- R. I.: Norjan sosialistien vaalitappio
- K.: Kommunistit Venäjän työväen keskuudessa
- K. W.: Ranskan ammatillisesti järjestynyt työväki ja Venäjän kysymys
- K. W.: Mallikelpoista järjestymistä Tshekko-Slovakian saksalaisten keskuudessa
- A. Aalto: Ammattiyhdistysliike ja sen eri virtaukset
- N. L.: Strassburgin puoluekokous
- Sven Backlund: Ranskan syndikalistinen liike
- »Suomen Sosialistinen Työväenpuolue»
- K. E. Primus-Nyman: Suuntavirtauksia Englannin työväenliikkeessä
- Sven Backlund: Belgian työväenliike
- R. I.: Norjan työväen saavutukset kunnallisvaaleissa vv. 1913, 1916, 1919
- Keskustan julistuksen johdosta
- Sv. Lehtonen: Ammatillisen liikkeemme nykyinen vaihe
- Aino Malmberg: Marion Phillips
- L. E.: Sosialidemokraattisen naisliikkeemme työmaalta
- R. W.: Ranskan sosialistinen puolue
- Puolueäänestyksen tulokset
- Suomen Sos.-dem. Naisliitto 20-vuotias
- Sv. L–n: Suomen Metalliteollisuustyöntekijäin Liiton viime vuosien vaiheet
- Toinen, kolmas ja neljäs Internationale
- S. Ammattijärjestön jäsenluku 2:n vuosineljänneksen lopussa v. 1920
- Nik. Jordanskij: Työväenkysymys Venäjällä
- K. W.: Moskovan ehdot ja Euroopan työväki
- K. W.: Maatyöläiset järjestyvät kansainvälisesti
- A. Aalto: Ammattiyhdistysliikkeen hajoitusyritykset
- Oscar Thorsing: Ranskan ammattijärjestön kongressi Orléansissa
- Allan Vougt: Espanjan työväenliike
- Julius Braunthal: Itävallan sosialidemokratian puoluepäivät
- V. Valistusriennot, kirjallisuus ja taide
- L. E.: Kaksi F. E. Sillanpään kirjaa
- L.: Knut Hamsun: Nälkä
- Hj. Eklund: Työväen valistustyö
- Vaa: Tasavalta esitteleiksen
- L.: Olli Mala: Dilta Hiltunen
- J. W. K.: Suomen työväki urheilemassa
- J. Ailio: Koulu yhteiskunnan vaatimusten kannalta
- Belgian Työväen Sivistysliitto
- Lyyli Eronen: Olli Mala. (In memoriam)
- L. O. Frossard: »Punaiset junat» Neuvosto-Venäjällä
- Rieti Itkonen: Työväenkirjallisuuden levittäminen
- Svante Lehtonen: Kuvaamataide ja työväen taideaisti
- Julius Ailio: Eläväin kuvain yhteiskunnallistuttamisesta
- Aino Malmberg: Bernard Shaw ja nykyajan Englanti
- VI. Ulkopoliittisia kysymyksiä ja tapahtumia
- Carl Lindhagen: Rauha Venäjän kanssa
- Vaa: Reunavaltioiden neuvottelukokous Helsingissä
- N. L.: Tarton aselepo ja Versaillesin rauha
- Helsingin neuvottelukokous
- N. L.: Uusia käänteitä liittolaisvaltain politiikassa
- N. L.: Eräitä maailmanhistoriallisia tapahtumia helmikuulla
- Vastavallankumousyritys Saksassa.
- M. Martna: Tarton rauha ja Viron sosialidemokratia
- N. L.: Suurpoliittisia tapahtumia maaliskuulla
- N. L–n: Valtiokaappausyritys Tanskassa
- J. W. K.: Liittolaisvallat ja Saksa
- J. W. K.: Englannin maailmanpolitiikan uusin saavutus
- J. W. K.: Puolan hyökkäys
- K. W.: Erään sosialistisen tasavallan loppu
- Hj. E.: Puoluesuhteet Saksan eri eduskunnissa
- N. L.: Saksan valtiopäivävaalit
- N. L.: Unkarin rauhansopimus
- M. Martna: Uudet valtiot
- Nik. Jordanskij: Pietarin neuvostovaalit
- J. W. K. Spaan konferenssi
- J. W. K.Puolan sota
- N. L.: Puolan sota ja yleiseurooppalainen pulma
- Neuvostovallan julistuskirja Itä-Karjalan kansalle
- N. L.: Tanskan kansankäräjäin vaalit
- Tarton rauha. (Mitä rauhansopimus sisältää?)
- N. L.: Ruotsin toisen kamarin vaalit
- Englannin maailmanvalta
- Itävallan eduskuntavaalit
- VII. Tietoja eri aloilta
- Neuvosto-Venäjän sanomalehdistö
- Toinen Internationale ja sosialisoimiskysymys
- Jos Saksa joutuisi saarretuksi
- Kohtalokas kuukausi
- Lentokone agitatsionin palveluksessa
- Toinen ja kolmas Internationale
- Kunnallinen äänioikeus Belgian naisille
- »Aktivismi» Belgiassa
- Boris Kritshevskij ✝
- Miksi Ranskan vallassaolijat harrastavat Venäjän »uudelleenpystyttämistä»
- Hugo Stinnes, saksalainen teollisuuskuningas
- Neuvosto-Venäjän voitonmahdollisuudet
- Elantokustannukset Saksassa
- 80-vuotiaan kommunardin tervehdys Suomen Sos.-dem. Puolueelle
- »Kansallinen kysymys Suomessa»
- Kuoleva Pietari
- Pellavan viljelys Venäjällä
- Arv. avustajille ja lukijoille
- VIII. Muoto- y. m. kuvia
- Liebknecht sotilaana
- Liebknecht puhujana
- Elintarvehinnat ennen ja nyt (6 kuvaa)
- Marion Phillips
- Maksim Gorjkij
- Olli Mala
- Z. Camélinat
- Mihkel Martna
- Kirjallisuuden myynti »punaisessa junassa»
- Sisäkuva »agitatsionilaivasta»
- Aleksander Shljapnikow
- Friedrich Engels
- Hjalmar Branting
- Bernard Shaw
- IX. Politiikkaa kuvissa
- »Jalopeura ja tiikeri». — Kuolleet syyttävät! — Nälkäänäkevä Wien. — Unkari parka
- Liittoutunut suurkapitalismi. — Veren ja maidon poliisi. — Diplomaattinen »toivomus». — Rauhanvesa
- Nosken kuuluisa miekka. — Amerikka ja Kansainliitto. — Valtiokaappausyritys Tanskassa
- Saksan taantumukselliset vaaliknhoitustyössä. — Uusi aikakausi. — Valkoinen oikeus Unkarissa
- Maailma Kansainliiton turvissa
- Moskovan Internationale. — Clemenceau tiikerimetsästyksellä. — Puolan anastus pyrkimykset Liettuassa