Ur Fjärde internationalen 4/1993
Detta nummer saknar samlande tema. Det finns dock en liten röd tråd, som går igenom de tre publicerade artiklarna: stater i omvandling. Tobias Abse förklarar hur det kommer sig att den italienska staten så fullständigt brutit samman. Det som gjort att de partier som styrt Italien sedan Mussolinis fall inte fick mer tjugo procent av rösterna i de senaste kommunala valen. Samtidigt har en reaktionär regionalism och en nyfascism vuxit sig stark — det var på vippen att Benito Mussolinis barnbarn valdes till borgmästare i Italien. Hon hindrades av en progressiv koalition. Artikeln publicerades ursprungligen i den brittiska tidskriften new left review.
Neville Alexander är verksam vid Kapstadens universitet i Sydafrika, bland annat som projektledare för studier om alternativ utbildningspolitik. Alexander har avtjänat tio år som politisk fånge på den ökända fängelseön Robben Island. Sedan några år är han en av de framträdande inom den socialistiska organisationen WOSA. Alexander berättar om den sydafrikanska befrielserörelsens historia. Det är också här som vi kan hitta orsakerna till att presidenten för ett av världens snuskigaste system, de Klerk, kan dela Nobels Fredspris med hans gamle politiske fånge Nelson Mandela, mannen som nästa år förmodligen är den som sparkar ut de Klerk från presidentposten.
På nyheterna samma dag som Israel skulle börja dra tillbaka sina trupper från de ockuperade områdena, meddelar samma land att man uppskjutit det hela tio dagar. Minst. Salah Jaber, journalist på tidskriften International Viewpoint i Paris och Mellanösternkännare gör en värdering av vad det nyss ingångna avtalet om en ny palestinsk stat betyder.
Axplock avslutar numret med Pablo Neruda och hans latinamerikanska epos Canto General, ryska revolutionens historia och den svenska högerns folkhemskapitalism.
Red.