Arbetare i alla länder förena er!

Valda Verk av Mao Tse-tung

Band I

1960


Originalets titel: Selected Works of Mao Tse-tung: Volume I. Svensk utgåva 1966.
Översättning: Nils G. Holmberg
HTML: Martin Fahlgren

Vid framtagningen av denna version har vi utgått från bokupplagan och Maoistiskt Forums digitala utgåva, som kompletterats och ombearbetats.



Redaktionskommitténs anmärkningar

Denna upplaga av Valda verk av Mao Tse-tung innehåller viktiga artiklar som han skrev under olika perioder i den kinesiska revolutionen. Ett antal kinesiska upplagor av hans arbeten har tidigare utgivits på olika håll, men ingen av dessa har genomgåtts av författaren; de var slumpmässigt sammanställda, det förekom fel i texten och vissa viktiga arbeten hade utelämnats. Innehållet i denna upplaga är sammanställt i kronologisk ordning och i överensstämmelse med huvudperioderna i Kinas kommunistiska partis historia sedan dess bildande år 1921. Upplagan innesluter ett antal viktiga arbeten, som inte funnits med i tidigare upplagor. Författaren har gått igenom samtliga artiklar, företagit redaktionella ändringar och i enstaka fall reviderat texten.

I samband med publiceringen måste följande framhållas:

1. Föreliggande urval är icke fullständigt. Eftersom revolutionära dokument förstördes av kuomintangreaktionärerna eller under de långa krigsåren slarvades bort eller förlorades, kan vi inte samla alla kamrat Mao Tse-tungs skrifter, särskilt inte de många brev och telegram, som ingår som en avsevärd del i vad han skrivit.

2. Vissa artiklar, som fått stor spridning (t.ex. Undersökningar på landsbygden) har i överensstämmelse med författarens önskan utelämnats, och av samma anledning har endast första kapitlet av Ekonomiska och finansiella problem (”Ett grundläggande sammandrag av det arbete vi utfört”) medtagits.

3. Förklarande noter har fogats till detta urval. En del, som rör artiklarna i deras helhet, har placerats längst ned på den sida där respektive artikel börjar medan de övriga, politiska och andra, följer omedelbart efter slutet av varje artikel.

4. I denna upplagas fyra band täcker första bandet Första revolutionära inbördeskrigets period (1924–27)[1] och Andra revolutionära inbördeskrigets period (1927–37) [2]. Andra och tredje bandet täcker den period då Försvarskriget mot Japan pågick (1937–45), och fjärde bandet täcker Tredje revolutionära inbördeskrigets period (1945–49).

Kommittén för publiceringen av Valda verk av Mao Tse-tung,
tillsatt av Kinas kommunistiska partis Centralkommitté



INNEHÅLL

Första revolutionära inbördeskrigets period

Analys av klasserna i det kinesiska samhället
Rapport om en undersökning av bonderörelsen i Hunan

Andra revolutionära inbördeskrigets period

Hur kommer det sig att röd politisk makt kan existera i Kina?
Kampen i Chingkangbergen
Om korrigering av felaktiga idéer i partiet
En enda gnista kan tända en präriebrand
Ägna uppmärksamhet åt ekonomiskt arbete
Hur man skiljer mellan klasserna på landsbygden
Vår ekonomiska politik
Sörj för massornas välfärd, ägna uppmärksamhet at arbetsmetoderna
Om taktiken mot den japanska imperialismen
Strategiska problem i Kinas revolutionära krig
Ett uttalande till Chiang Kai-sheks uttalande
Kinas kommunistiska partis uppgifter under den period då försvaret mot Japan pågår
Vinn de miljonhövdade massorna till den antijapanska nationella enhetsfronten
Om praktiken
Om motsättningar


MYNT, MÅTT OCH VIKTER

En yuan = kr 2.04
En fen = 1/100 av en yan, dvs kr 0.024
En li = 500 meter
En mu = 666 m2
En jin = 0.5 kg
En pikul = 100 jin
En tau = 6 kg
En sheng = 1.5 kg



Noter

[1] Lästips: En klassisk redogörelse för perioden 1925-27, då det kinesiska kommunistpartiet råkade ut för svåra bakslag, ges av Harold Isaacs i Den kinesiska revolutionens tragedi. Om specifikt Mao under dessa år, då han började utarbeta en strategi där bönderna intog en huvudroll, se första delen av kapitlet Bonderevolution i Maurce Meisners bok Mao Zedong – Ett politiskt och intellektuellt porträtt.

[2] Lästips: Se resten av kapitlet Bonderevolution och början av nästa kapitel (”Nationalism och social revolution”) i Meisners bok.