Syrjälä, Frans Josef, s. Kauvatsassa, T. ja P. l. 1880, kasvoi alinomaisten puutteiden ahdistamana; 16-vuotiaana muutti Turkuun; opetteli räätälin ammatin; liittyi työväenliikkeeseen; oli S. Sosialidemokraattisen puolueen perustavassa kokouksessa: kuunteli esitelmiä; tutki ja sai opetusta m.m. tri af Ursinilta; Länsi-Suomen Työmiehen toimittajana, josta venäläisten vainojen johdosta joutui poistumaan ja pakenemaan maasta. S. saapui Canadaan 1903; sijoittui Torontoon; räätälin työssä; liittyi heti sos. liikkeeseen; kirjoitti sos. lehtiin; tuli Raivaajan toimittajaksi ensi kerran 1907, toisen kerran 1910 ja pieniä väliaikoja lukuunottamatta oli Raiv. päätoimittajana kuolemaansa asti 1931. Molemmissa liikkeemme hajaannuksissa S. toimi sosialidemokraattisen suunnan tunnustettuna johtajana. S. oli luonteeltaan sovinnollinen; harrasti hiukan musiikkia ja runoutta; pääteos »Historia-aiheita Amerikan suomalaisesta työväenliikkeestä.»
— Elis Sulkanen: Amerikan suomalaisen työväenliikkeen historia (1951), s. 500–501.
Kommunistipuolue vaatii Suomen työläisluokkaa juuri tällä hetkellä alottamaan vallankumoustaistelun, kuten Kommunistipuolueen maanalaisilla keinoilla levitettävistä julistuksistaan selviää. Niissä sanotaan, että eduskuntatoiminnasta on aika luopua, ammattiyhdistysten perustaminen ja ylläpitäminen on kertakaikkiaan hyljättävä ja osuustoimintahommat on jätettävä sikseen. Ainoastaan maanalainen valmistautuminen vallankumoukseen, aseitten käytön harjoiteleminen ja sisällissotatilanteen kuriin ja järjestykseen työläisten totuttaminen on Suomen työläisluokan tämän päivän ainoa tehtävä. [...]
Mutta ken tarkastaa Suomessa vallitsevaa maatalousyhteiskuntaa ja sen menneisyydelle kehittyneitä luokkatiloja, hänen täytyy huomata, että kommunistisen järjestelmän taloudelliset toteuttamiskokeet nykyään ovat tuiki mahdottomat. Sitä vastaan puhuvat myöskin vieraitten valtioitten Suomessa olevat tykit ja kuularuiskut, — nyt yhtäläisesti kuin toista vuotta sitten. Uuden kapinan alottaminen, tarkotuksella toteuttaa kommunismi Suomessa, merkitseisi vain sitä, että joukottain Suomen työläisiä surmattaisiin. Nykyään puhkeva työläisten kapina Suomessa olisi varmemmin tuomittu epäonnistumaan kuin oli vuoden 1918 kapina.
— F. J. Syrjälä: Vastinetta Suomen Sosialidemokratian arvosteluun (1918)
Teoksia: