Karl Marx

Marx Edward Spencer Beeslylle

1870


Kirjoitettu: 19. lokakuuta 1870
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 253–254. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Lontooseen

[Lontoo], 19. lokakuuta 1870

Arvoisa herra!

Deák on työläisiä vastaan. Hän on itse asiassa englantilaisen whigin unkarilainen painos.

Mitä Lyoniin tulee, niin olen saanut kirjeitä, jotka eivät kuulu julkaistavaksi.[1] Ensiksi kaikki meni hyvin. »Internationaalin» jaoston painostuksesta julistettiin tasavalta jo ennen, kuin Pariisi oli ottanut tämän askeleen. Hetimiten perustettiin vallankumoushallitus — La Commune — joka koostui osaksi »Internationaaliin» kuuluvista työläisistä, osaksi radikaalisista porvarillisista tasavaltalaisista. Kaupunkitullit poistettiin heti ja aivan oikein. Bonapartelaisia ja klerikaaleja juonittelijoita peloteltiin. Ryhdyttiin tarmokkaisiin toimenpiteisiin koko kansan aseistamiseksi. Vaikka porvaristo ei suhtautunutkaan todella myötätunnolla asiain uuteen järjestelyyn, niin se kuitenkin alkoi sietää sitä levollisesti. Lyonin tapahtumat herättivät heti vastakaikua Marseillessa ja Toulousessa, joissa »Internationaalin» jaostot ovat voimakkaita.

Mutta aasit Bakunin ja Cluseret tulivat Lyoniin ja turmelivat kaiken. Koska he kumpikin kuuluvat »Internationaaliin» oli heillä valitettavasti kyllin vaikutusta johtaa harhaan ystävamme. Raatihuone otettiin haltuun — lyhyeksi aikaa — ja julkaistiin mitä mielettömimpiä lakeja valtion poistamisesta ja muuta hölmöyttä. Ymmärtänette, että pelkästään se tosiasia, että venäläinen — jota on porvarillisessa lehdistössä esitelty Bismarckin asiamiehenä — vaati asettamaan itsensä Ranskan pelastamiskomitean johtajaksi, riitti tuomaan mukanaan mullistuksen yleisessä mielipiteessä. Mitä Cluseretiin tulee, niin hän käyttäytyi narrina ja pelkurina yhtaikaa. Epäonnistumisensa jälkeen nämä ihmiset lähtivät Lyonista.

Rouenissa, kuten useimmissa muissakin Ranskan teollisuuskaupungeissa, ovat Internationaalin jaostot, Lyonin esimerkkiä seuraten saaneet painostuksellaan aikaan työläisainesten virallisen mukaanpääsyn »puolustuskomiteoihin».[2]

Tästä huolimatta minun on sanottava Teille, että kaikkien Ranskasta saamieni tietojen mukaan pitää porvaristo kokonaisuudessaan parempana preussilaista valloitusta kuin sosialistisia tendenssejä omaavan tasavallan voittoa.

Vilpittömästi Teidän
Karl Marx

 


Viitteet:

[1] Lyonin kapina alkoi syyskuun 4. päivänä 1870 Sedanin tappion seurauksena. Bakunin, joka saapui syyskuun 15. päivänä Lyoniin, yritti ottaa omiin käsiinsä liikkeen johtamisen ja toteuttaa anarkistisen ohjelmansa. Syyskuun 28. päivänä anarkistit tekivät vallankaappausyrityksen. Yritys meni täysin myttyyn. Toim.

[2] Puolustuskomiteoita muodostettiin useissa Ranskan suurissa kaupungeissa ranskalais-preussilaisen sodan alussa. Niiden päätehtävänä oli järjestää armeijan elintarvikehuolto. Toim.