Kirjoitettu: 6. huhtikuuta 1868
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 202–203. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine
Lontoo, 6. huhtikuuta 1868
...Täällä on nyt etualalla Irlannin kysymys. Sitä käyttävät Gladstone ja kumppanit hyväkseen vain päästäkseen jälleen vallan kahvaan ja ennen kaikkea esittääkseen vaalitunnuksen (electoral cry) seuraavissa, asunnon vuokraajan äänioikeuteen perustuvissa vaaleissa.[1] Tämä käänne asioissa on ensi sijassa vahingollinen työväenpuolueelle. Sellaiset juonittelijat työläisten keskuudessa, jotka aikovat päästä seuraavaan parlamenttiin, kuten Odger, Potter ym. ovat nyt saaneet uuden tekosyyn liittyä porvarillisiin liberaaleihin.
Sitä paitsi tämä on vain rangaistus, jonka Englanti — ja siksi myös työväenluokka — saa maksaa suuresta vuosisataisesta rikoksestaan Irlantia kohtaan. Ja aikaa myöten se koituu jälleen itse Englannin työväenluokan hyväksi. Englantilaisten Irlantiin pystyttämä kirkko nimittäin — eli jota täällä on tapana kutsua Irlannin kirkoksi — on englantilaisen landlordismin uskonnollinen tuki Irlannissa ja samanaikaisesti itse Englannissa valtionkirkon etuvarustus (puhun tässä valtionkirkosta maanomistajana). Valtionkirkon kaatuessa Irlannissa se kaatuu Englannissa, ja kummankin perässä seuraa (häviöön) ensin landlordismi Irlannissa ja sitten Englannissa. Ja minä taas olen ollut aikoja sitten varma, että sosiaalisen vallankumouksen vakavana asiana on saatava alkunsa pohjalta lähtien, so. maanomistuksesta.[2]
Lisäksi asialla on se varsin hyödyllinen seuraus, että niin pian kuin Irlannin kirkko on lopussa, tulevat Ulsterin maakunnan protestanttiset irlantilaiset vuokraviljelijät liittymään Irlannin 3 muun maakunnan katolisten vuokraviljelijöiden ja näiden liikkeen kanssa yhteen, kun taas tähän päivään mennessä landlordismi on voinut käyttää omaksi hyväkseen tätä uskonnollista antagonismia...
[1] Marx tarkoittaa edessäolevia Englannin parlamenttivaaleja vuoden 1868 marraskuussa. Ne toimitettiin vuoden 1867 äänioikeusuudistuksesta annetun lain pohjalta. Tämän uudistuksen mukaisesti äänioikeuden laajennus koski paitsi omistavia luokkia myös työväenluokan huippukerrosta. Vaalitaistelun aikana Gladstone esitti suuriäänisiä lupauksia järjestää Irlannin kysymys, joka sai niihin aikoihin varsin kärkeviä muotoja, koska vallankumousliike Irlannissa oli uudessa nousussa. Jotkut Englannin työläisten johtajat (Odger, Cremer, Howell ym.) asettuivat vaalien aikana kannattamaan liberaalien asennetta Irlannin kysymyksessä. Toim.
[2] Alkutekstissä esiintyy vaikeasti suomennettava sanaleikki: Grund = pohja, maa, Grundeigentum = maanomistus. Suomentaja.