Karl Marx

Marx Ludwig Kugelmannille

1868


Kirjoitettu: 6. maaliskuuta 1868
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 199–200. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

Hannoveriin

Lontoo, 6. maaliskuuta 1868

...Herra Dühringin arvostelussaan käyttämä erikoinen neuvoton sävy on minulle nyt selvä. Tämä on muuten varsin äänekäs ja rehvakas poika, joka pullistelee vallankumouksellisena kansantaloustieteessä. Hän on tehnyt kahdenlaista. Ensinnäkin julkaissut (Carey lähtökohtanaan) »Kritische Grundlegung der Nationalökonomie» (noin 500 sivua)[1] ja uuden (Hegelin dialektiikkaa vastaan) »Natürliche Dialektik».[2] Minun kirjani[3] on haudannut hänet kummaltakin puolen alleen. Vihasta Roscheria ym. kohtaan hän on siihen puuttunut julkisuudessa. Hän teki muuten osaksi tahallisesti osaksi oivalluksen puutteessa harhaiskuja. Hän tietää varsin hyvin, ettei minun tutkimusmetodini ole hegeliläinen, koska olen materialisti, Hegel taas oli idealisti. Hegelin dialektiikka on kaiken dialektiikan perusmuoto, mutta vasta kun siltä on irrotettu sen mystinen muoto, ja tässä se nimenomaan eroaa minun metodistani.

Ricardon suhteen on herra Dühringiä kiukuttanut juuri se, että minun esityksessäni ei ole niitä heikkoja kohtia, jotka Carey ja sadat toiset ennen häntä ovat käyttäneet Ricardoa vastaan. Siksi hän yrittää pahaa tarkoittaen panna niskoilleni Ricardon typeryydet. Mutta ei se mitään. Minun on pakko olla miehelle kiitollinen siitä, että hän on ensimmäinen ammattimies, joka yleensä on puhunut kirjastani. Toisessa osassa[4] (joka ei kai koskaan ilmesty, jos terveydentilani ei muutu) eritellään mm. maanomistusta, kilpailua eritellään vain sikäli, kuin muiden aiheiden käsittely vaatii.

Sairauteni aikana (joka nyt toivottavasti pian kokonaan lakkaa) en ole voinut kirjoittaa, mutta olen nielaissut niin valtavia määriä tilastollista ja muuta »ainetta», että se yksistään jo olisi saanut sairaiksi ihmiset, joilla ei ole tämäntapaiseen rehuun ja sen pikaiseen sulattamiseen tottunutta vatsalaukkua.

Asema on nykyisin varsin piinallinen, koska en ole voinut tehdä mitään rahaa tuovia sivutöitä, ja kuitenkin minun on alati pidettävä yllä lasten vuoksi tiettyä ulkoista kuvaa. Ellei minun olisi vielä pantava kokoon näitä kahta kirottua osaa (lisäksi etsittävä englantilaista kustantajaa), minkä takia Lontoo on ainoa paikka, niin menisin Genèveen, jossa tulisin varsin hyvin toimeen käytettävissäni olevin varoin. Tyttäreni n:o 2[5] avioituu tämän kuun lopussa.

Terveiset Fränzchenille.

Teidän K. M.

 


Viitteet:

[1] — »Kansantaloustieteen kriittinen perustelu». Toim.

[2] — »Luonnollinen dialektiikka». Toim.

[3] — »Pääoman» I osa. Toim.

[4] Koko »Pääoman» julkaisemissuunnitelma, jonka Marx esitti teoksen ensimmäisen osan ensimmäisen saksankielisen painoksen esipuheessa, edellytti vielä kahden osan julkaisemista. Tällöin oli tarkoitus, että toinen osa koostuisi kahdesta kirjasta, joista toinen koskisi pääoman kiertokulkuprosessin erittelyä (kirja II) ja toinen (kirja III) erittelisi kapitalistista kokonaisprosessia. Viimeisen, kolmannen osan (kirja IV) Marx arveli voivansa omistaa taloudellisten teorioiden historialle. Marxin kuoleman jälkeen Engels valmisteli painokuntoon ja julkaisi ne käsikirjoitukset, jotka kuuluivat toiseen kirjaan »Pääoman» II osana ja taas kolmanteen kirjaan kuuluvat »Pääoman» III osana. Toim.

[5] — Laura Marx. Toim.